Close Menu
Klantbeoordeling 8.4
Vragen? Bel 024-6221718
Dagelijks bereikbaar van 10:00 tot 23:00 uur

Sauna opgieting: goed voor lichaam en geest

Voor iedereen die het doorsnee saunabezoek wil intensiveren is er de sauna opgieting. Bij zo’n opgieting wordt gewerkt met stoom en essentiële oliën. De opgieting is een van oorsprong Fins ritueel, waar deze Löyly (stoomstoot) wordt genoemd. Het opgietritueel is niet alleen heerlijk ontspannend, het is ook nog eens heel goed voor je, omdat het lichaam van binnen en van buiten gereinigd wordt.

Sauna opgieting


Wat is een sauna opgieting?

Goed, maar wat houdt een sauna opgieting nou eigenlijk in? Het ritueel is een hele ervaring, omdat deze begeleid wordt door een ervaren saunameester of opgieter. Tijdens de opgieting wordt de temperatuur in de sauna teruggedrongen, terwijl de luchtvochtigheid juist verhoogd wordt. Dit doet de saunameester door water over de hete stenen in de saunakachel te gieten. Het water transformeert naar stoom, waardoor je wel een temperatuurstijging ervaart. De warmte en de luchtvochtigheid worden tijdens de opgieting langzaam opgebouwd, zodat het niet direct te intens is.

De gecreëerde stoomvlagen worden verrijkt met passende geuren en essentiële oliën en worden door de saunameester met waaiers of handdoeken door de saunaruimte verspreid. In sommige gevallen worden er zelfs speciale thematische muziek en andere geluiden afgespeeld om de ervaring nog vollediger te maken, waardoor je nog beter kunt ontspannen. Vaak bestaat een opgieting uit meerdere sessies, waarbij er tussendoor even uitgerust kan worden. Je kunt dan bijvoorbeeld de cabine even verlaten of rustig een beetje afkoelen.

Bekijk alle sauna aanbiedingen 
 

5 opgieting tips

Denk je erover om een opgieting bij te wonen? Dan heb je misschien iets aan deze tips! Of het nou je eerste sauna opgieting is, of de twintigste, advies kan nooit kwaad. Naarmate je vaker een opgieting bijwoont zal je vanzelf merken welke technieken voor jou het beste werken en hoe je zelf het beste uit het opgietritueel kunt halen. Voor nu zijn dit onze opgieting tips:

  1. Voor de optimale opgietervaring is het belangrijk om voor en na het ritueel goed af te koelen. Doe dit wel rustig aan, vooral na de opgieting is het belangrijk dat je niet van extreme warmte naar extreme kou gaat.
  2. Warme lucht stijgt op, en dat betekent dat het bovenin de sauna het warmst is. Doe je voor het eerst een opgieting of kunt je gewoon niet zo goed tegen extreme hitte? Dan is het wellicht verstandig om plaats te nemen op een van de onderste banken, waar het relatief het koelst is in de saunacabine.
  3. Is de opgieting toch nog te intens? Je kunt tijdens het ritueel altijd even naar buiten lopen. Ook om deze reden is het handig als je op een van de lagere banken zit. Extra tip: ben je zenuwachtig voor wat er staat te gebeuren? Kies een plek dicht bij de uitgang. Luister altijd goed naar je lichaam en blijf niet zitten als je je niet lekker voelt.
  4. Geef het bij de saunameester aan als het je eerste opgieting is, deze kan je dan extra in de gaten houden en tussentijdse tips geven. In veel gevallen zal er ook gevraagd worden of er mensen voor het eerst een opgietritueel bijwonen en of er mensen zijn met lage of juist hoge bloeddruk. Het belangrijkste hierbij is om eerlijk te zijn tegenover jezelf en de saunameester.
  5. Een sauna opgieting is zwaar voor het lichaam. Zorg daarom dat je na het ritueel heel rustig aan doet. Koel langzaam af, drink genoeg water en neem echt even een momentje voor jezelf om de ontspanning nog even door te laten gaan.

Sauna opgieting bijwonen Gelderland

Opgieting sauna gezond?

Bij een sauna opgieting openen je poriën zich sneller dan in een andere sauna. Dit zorgt ervoor dat je in kortere tijd meer afvalstoffen uitzweet en kan er ook voor zorgen dat de poriën verkleinen. Daarnaast is een opgieting goed voor de bloedsomloop, vooral wanneer je tijdens het ritueel in de normale zithouding zit, met de voeten op de grond en de armen langs het lichaam. De opgieting stimuleert ook nog eens de aanmaak van antistoffen, waardoor kans op verschillende kwalen zoals griep, verkleinen. Hoewel het bij de hitte van een opgieting misschien voelt alsof tegen je eigen natuur ingaat, is het over het algemeen voor een gezond mens zeer voordelig. Dit geldt natuurlijk alleen als je je aan de richtlijnen houdt, dus niet te lang in de hitte blijft zitten en je voor en na de opgieting goed afkoelen. Juist de opgieting is goed voor je, omdat deze sauna zo vochtig is. Bij lage luchtvochtigheid loop je de kans om ongemerkt oververhit te raken, dus de grote hoeveelheid stoom is juist beter voor je lichaam.

Sauna opgieting bij Sauna & Beauty Oase

Natuurlijk bieden wij in onze sauna ook zo’n heerlijke opgieting aan. In onze Finse Löyly sauna cabine wordt vier keer per dag een opgietritueel uitgevoerd. Om 14.30 uur, 16.30 uur, 19.30 uur en om 21.30 uur kun je naar de Löyly sauna komen voor een echte opgieting. In deze grote sauna heb je veel ruimte om lekker te ontspannen en het voor jou meest voordelige plekje te vinden op een van de banken. Laat deze bijzondere ervaring niet onbenut liggen! Reserveer vandaag nog jouw dagje wellness en geniet van alle mogelijkheden van onze Sauna Oase. Ontspan alleen, samen met anderen of geef een unieke opgietervaring cadeau. Heb je vragen of opmerkingen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Tot snel bij Sauna & Beauty Oase voor een reinigende sauna opgieting!

Bekijk alle sauna aanbiedingen

Opgieting bij Sauna Oase

Meld je aan voor aanbiedingen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste acties en de scherpste aanbiedingen. Wij sturen maximaal één keer per maand een nieuwsbrief. Lees hier ons privacy statement.